duminică, 27 septembrie 2015

Rezervatia Ropotamo... Bulgaria (2)

...





Rezervaţia naturală Ropotamo poartă acelaşi nume ca şi râul care o traversează. Dacă vă hotărâţi să o vizitaţi, aveţi la dispoziţie mai multe posibilităţi – una dintre acestea este excursia clasică pe râu, cu barca; locurile cele mai interesante nu se află însă în împrejurimile braţului principal, ci în zonele cu stufăriş şi pe braţele înfundate ale râului, situate la vest de şosea.

sâmbătă, 26 septembrie 2015

Rezervatia Ropotamo... Bulgaria (1)

...








Rezervaţia Ropotamo se află la 50 km sud de Burgas şi acoperă regiuni întinse, de-a lungul râului cu acelaşi nume. Pe teritoriul său se găsesc zăvoaie dese, necaracteristice pentru aceste meridiane geografice, precum şi unele formaţiuni stâncoase interesante şi frumoase, dune, maluri terasate, mlaştini şi turbării. 
Pe malurile râului Ropotamo, în mijlocul pădurilor dese pot fi văzute liane, iar în lacurile din jurul râului, în preajma apelor de mică adâncime se găsesc habitate de trestie de mlaştină şi de nuferi frumoşi. La gura de vărsare a râului, salinitatea apei este mai mare decât nivelul normal, ceea ce constituie o condiţie prealabilă pentru o bogată diversitate piscicolă. Peşti de mare intră în apele mai dulci, cu scopul de a căuta hrană. Peste 100 de specii de plante care se întâlnesc în rezervaţie sunt incluse în "Cartea Roşie" a plantelor pe cale de dispariţie din Bulgaria. În rezervaţie se găsesc aproape 250 de specii de păsări, iar 71 dintre ele sunt incluse în Cartea Roşie a Bulgariei ca fiind pe cale de dispariţie.






vineri, 25 septembrie 2015

Pomorie... Bulgaria

...
Pomorie este situat în provincia Burgas, la 20 km distanță de orașul Burgas, pe o peninsula stancoasa. A fost cunoscut sub numele de grec de Anchialos până în 1934.
Pomorie a fost fondat de grecii antici sub numele de Anchialos (greacă: Αγχίαλος), care derivă din greaca veche "anchi-" ("aproape, aproape de") și "als-" (fie "sare" sau mai puțin frecvent "mare"). În latină, denumirea a fost Anchialus. Bulgarii au numit orașul Tuthom, deși numele mai frecvente în limba bulgară a fost Анхиало, Anhialo bazat pe numele grecesc. În timpul dominației otomane, orasul a fost numit Ahyolu. In 1934 orasul a fost redenumit Pomorie, de la bulgar "po-" (în acest context "de, alături de") și "more" ("mare"), corespunzând la una dintre cele două etimologiile ale numelui grecesc original.
 Mijloacele tradiţionale de existenţă a populaţiei locale - viticulturale, productia de sare, pescuit si turism .
Mai multe despre Pomorie aici

...................................................................................................................................................................




Manastirea Sf. Gheorghe Cuceritor a fost înfiintat în secolul al VII-lea, dar mai târziu a fost distrusă în timpul invaziei otomane din secolul al XIV-lea. La sfârşitul secolului al XVII-lea, un administrator turc, Selim Bey, s-a stabilit aici si a construit propria sa fermă, în locul fostei manastiri. El, conform unei legende,  avea o boala incurabila. Într-o noapte, Selim Bey a visat că a găsit apă tamaduitoare în curtea lui. Dimineaţa,  a inceput sa caute locul şi a găsit un basorelief din marmură cu Sf. Gheorghe. Sub aceasta, a izvorat apa din visul său şi după ce a băut din ea, el s-a vindecat. 
Legenda mai spune că după aceea, Selim Bey şi întreaga sa familie s-a convertit la creştinism. Selim Bey a construit, de asemenea, o capelă mică în apropiere de izvorul sfânt care a pus bazele mănăstirii de azi. După ce a ramas văduv, Selim Bey a devenit staretul mănăstirii. Biserica de azi a fost construită în 1856 pe bazele celei precedente. Biserica pastreaza inca, tablouri valoroase ale artei iconografice a secolului XVII si XIX. 
...................................................................................................................................................................




Mormântul tracic cu boltă de la Pomorie este una din locațiile unde s-au găsit arme și unelte din timpul vechilor traci. A fost descoperit în anul 1931 și a impresionat oamenii de știință prin arhitectura unică a clădirii, fiind considerat unul dintre cele mai mari și mai bine conservate morminte din Peninsula Balcanică. 
Mormântul antic este un monument al culturii de importanţă naţională şi mondială. Datează din secolele II - III şi reprezintă o combinaţie originală de mormânt tracic cu boltă tipic şi un mausoleu roman (se crede că el a fost un veritabil mausoleu al unei familii bogate din Anhialo). Este înalt de aproximativ 8 metri şi are un diametru de 60 de metri. Printr-un un coridor se intră într-o sală circulară vastă, în centrul căreia se înalţă o coloană goală pe interior, care se deschide în partea superioară ca o ciupercă şi intră în pereţi. 
...................................................................................................................................................................



joi, 24 septembrie 2015

Nessebar - Bulgaria

...











Legenda spune ca un trac, pe nume Melsas, ar fi pus bazele asezarii ce avea sa ii poarte numele peste milenii. Numita initial de catre traci Melsambria sau Messambria ("bria" fiind termenul trac pentru asezare iar Melsas/Messas - numele fondatorului), asezarea a fost ocupata de dorieni in secolul al VI-lea, perioada in care vechii greci incepusera sa se aventureze in tinuturile razboinicilor fara nume, cu steaguri impodobite cu cranii de lup, de la sud si nord de Dunare. Este si perioada in care asezarea incepe sa se dezvolte vertiginos. Apar primele ziduri trainice de aparare, temple (cel mai mare fiind cel dedicat lui Apollo, patronul antic al Nessebarului), gimnaziile, teatrele si chiar cartiere rezidentiale pentru elenii de origine nobila. Trei secole mai tarziu, Messambria isi batea propriile drahme de aur si avea legaturi economice cu toate marile cetati-porturi din Marea Neagra, Marea Egee si Mediterana.
A urmat invazia romana din anul 72 i.Hr., moment in care grecii au cedat orasul, fara lupta, mult mai puternicilor legionari. Inclus permanent intre granitele Imperiului, Messemvria, pe numele sau roman, continua sa se dezvolte, romanii aducand baile publice si fortificand zidurile deja existente. Un important moment in istoria asezarii l-a reprezentat scindarea Imperiului Roman si trecerea Messemvriei in administratia Constantinopolui bizantin. Crestinismul este introdus ca religie oficiala iar arhitectii de varf ai Bizantului sunt trimisi sa schimbe radical fata orasului. Atunci au aparut si primele biserici, cea mai cunoscuta dintre ele fiind Sf. Sofia, dupa numele uriasei catedrale din Constantinopol.
Hanul Krum al bulgarilor cucereste Messemvria in anul 812 iar slavii si bulgarii se stabilesc in ceea ce ei aveau sa numeasca Nessebar. Urmeaza o perioada in care Bizantul si bulgarii trec, rand pe rand, sub autoritatea lor, cel mai bogat port al Marii Negre din aceasta parte a Imperiului Bizantin. Apoi, fratii Asan, in special Ionita Kaloyan, si tarii bulgari din aceeasi dinastie, sunt cei care dau Nessebarului multimea de biserici si bazilici existente si astazi (Nessebar este considerat orasul cu cele mai multe biserici din lume raportat la numarul de locuitori). Astel, au fost inaltate bisericile Sf. Paraschiva (sec. XIII), Sfantul Todor (sec. XIV), Sfintii Arhangheli Mihail si Gravril (sec. XIV), Sf. Ioan (sec.XIV), Sf. Vasile (sec.XIV), Sf. Ilie sau Biserica Sfintei Fecioare din aceeasi perioada, si asta ca sa numim numai cateva dintre monumentele grandioase care au dus la includerea Nessebarului in patrimoniul UNESCO.
Cucerit, in anul 1366 de contele Amedei al VI-lea de Savoia, Nessebarul intra pentru secole sub dominatia Imperiul Otoman incepand cu anul 1453, odata cu caderea Constantinopolului. Impresionati de splendida asezare, sultanii nu au interzis niciodata localnicilor sa se roage in bisericile crestine sau sa isi ridice altele noi. Importanta sa se reduce, insa, si, odata cu venirea unui val de pescari greci, orasul devine unul a carui economie se reduce substantial de la comertul infloritor de odinioara la pescuit, cresterea vitei de viei si a inului. Perioada Renasterii este cea din care s-au pastrat cele mai multe cladiri din Nessebar, de aici si aspectul medieval al orasului si al labirintului sau de stradute.
Nessebar a inceput sa infloreasca din nou odata cu perioada comunista, mai precis din anul 1958, an in care se bun bazele complexului turistic Slunchev Bryag (Sunny Beach). Poate ca nu intamplator, primele lucrari au avut loc chiar pe locul in care erau amplasate doua fantani antice din care locuitorii Nessebarului se aprovizionau cu apa. Astazi, turismul este cel care sustine viata economica a Perlei Marii Negre si, la modul in care autoritatile bulgare s-au ocupat de amenajarea statiunii, viitorul Nessebarului nu poate fi decat unul demn de trecutul sau.
sursa text



miercuri, 23 septembrie 2015

MFC... vine toamna !?

...






Fotografii care spun povesti frumoase gasiti la Carmen! Nu este nevoie de cuvinte !

Va multumesc pentru vizita!


marți, 22 septembrie 2015

Cetatea Shumen - Bulgaria

...
Cetatea Shumen

 
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei

 (nu se poate o postare fara o frunzulita  !!!:)) )

 Orasul vazut din cetate

Primele fortificatii au fost ridicate de traci, si intarite de romani, bizantini, si mai tarziu, de bulgari. Cetatea a trecut prin numeroase asedii, dar a fost distrusa aproape in totalitate in timpul cruciadelor, de catre crestinii care incercau sa o elibereze de sub stapanirea turceasca. Astazi ruinele sale sunt unul din cele mai studiate situri arheologice din Bulgaria, fiind un oras foarte important in evul mediu timpuriu. Strazile lungi, care se intersecteaza in unghiuri drepte tradeaza trecutul roman al cetatii. Unul din turnuri a fost refacut, si ofera o panorama frumoasa asupra orasului nou. Exista si un mic muzeu, in care sunt expuse obiecte descoperite in urma sapaturilor.

Din turnul cetatii se vede pe un alt varf din apropiere monumentul de la Shumen, cunsocut oficial ca Monumentul Intemeietorilor Bulgariei, construit in 1981, cu ocazia aniversarii a 1300 de ani de la intemeierea primului stat bulgar. 
Monumentul a fost construit in stil cubist de sculptorii Krum Damyanov si Ivan Slavov. De la distanta, aminteste de silueta unui leu, iar cele 8 corpuri de beton asezate in forma de spirala simbolizeaza ascensiunea Bulgariei . In interior gasim statuile hanilor Asparuh (intemeietorul Primului Imperiu Bulgar), Tervel (diplomatul abil), Krum (cuceritorul) si Omurtag (ziditorul). Putin mai departe se afla statuia cneazului Boris, primul conducator crestin, si a tarului Simeon, care a domnit in “veacul de aur”, cand  Bulgaria era una din cele mai puternice tari europene. Monumentul este dominat de statuia unui imens leu de granit, construit dupa o imagine din secolul 7, descoperita langa Stara Zagora.